To Top

Legfrissebb híreink

Minden, amit ismerni és tudni kell rólunk

Kopjafaavatás Bélafalván

Huszonöt évvel ezelőtt, 1996. szeptember 15-én a bélafalvi iskola Rancz Lajos akkori tanító kezdeményezésére felvette a falu híres szülöttje, Tuzson János, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc honvéd őrnagyának nevét. E kerek évfordulóra emlékezve kopjafát avattak a helyiek.

„Az ötlet, hogy szép előteret varázsoljunk az iskola elé, már a tavasszal megfogalmazódott. Miután tavaly kivágták az öreg fenyőket, és felújítottuk az iskolát, adta magát a feladat, hogy át kell alakítani a teret. Kérésem hamar meghallgatásra talált, ugyanis a polgármesteri hivatal és az iskola vezetősége készségesen támogatott a megvalósításban. A szakszerű gondozás következtében ma is gyönyörű virágoskertet csodálhatunk. A két virágkompozíció és Vetró András Tuzson János-plakettje előtt adta magát a hely, hogy kiegészítsük a teret” – tudtuk meg Kiss Melinda tanítónőtől, aki a kopjafa felállítását kezdeményezte.

A kopjafa felállításának ötlete családi körben fogalmazódott meg, és Lázár András ozsdolai fafaragó mester készítette el Toroczkay Sándor és családja anyagi támogatásával.

– A kopjafaállítás régi székely szokásra vezethető vissza. E fából készített emlékoszlop hagyományos népi motívumokat tartalmaz. Jelképrendszerét tekintve fentről lefelé vizsgálva látható a fejtag, ami harcias jellemű székely származású férfit szimbolizál, a kereszt motívum a kereszténységre utal, a gomb motívum a szakmájában elismert személyt jelképezi, az életkorra utaló korongok a hosszú életet jelentik. A lábazat részén helyet kapott a fafaragó mester monogramja és egy gravírozott tábla, ami a mai ünnepet hirdeti – mondta el Kiss Melinda.

A felállított kopjafát Vatány Gábor plébános áldotta meg a jelen lévő közönség, Páll Endre Kézdiszentkereszt község polgármestere, Turóczi István alpolgármester, Lázár András fafaragó mester, Szigeti Attila iskolaigazgató és a Tuzson János Hagyományőrző Társaság gyalogosainak körében. Az eseményt a helyi elemi iskola egykori és jelenlegi diákjainak műsora, valamint az esemény utáni szeretetvendégség színesítette. 

Peti Botond

 

A Trefán Leonárd Általános Iskola múzeumszobája

HAJNAL AKAR LENNI KÁRPÁT-MEDENCEI NÉPDALÉNEKLÉSI VERSENY ÉS KÓTA NÉPZENEI MINŐSÍTŐ – 2021

 A Kallós Zoltán Alapítvány a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége (KÓTA) szakmai támogatásával 2021. május 30-án szervezte meg a  XXVII. Hajnal Akar Lenni (HAL) Kárpát-medencei népdaléneklési versenyt és KÓTA Aranypáva Népzenei Minősítőt Kolozsváron. 

A rangos versenyre több, mint 60 versenyző érkezett az ország különböző területeiről és Magyarországról is, akik egy előválogatás után kerültek be a döntőbe. Kézdivásárhelyről és Kézdiszentkeresztről 10 versenyző vett részt a rangos rendezvényen csoportos produkciókkal.

 A Rezeda népdalcsoport tagjai: Pap Anna, Peti Lilla, Zsigmond Tifani, Voloncs Zselyke és Gyergyai Zsanett (IV. osztály, Trefán Leonárd Általános Iskola). A Nefelejcs népdalcsoport szintén kézdivásárhelyi és kézdiszentkereszti gyerekekből áll: Gáspár Adorján (IV. osztály, Trefán Leonárd Általános Iskola), Gáspár Zalán (IV. osztály, Trefán Leonárd Általános Iskola), Szöllősi Kriszta (IV. osztály, Trefán Leonárd Általános Iskola), Fésűs Henrietta, Finta Fruzsina V-VI. osztályosok. A csoportok tagjai népdalkörön, népdaltáborokban, illetve népdalversenyeken ismerkedtek meg, barátkoztak össze, és ezen a versenyen csoportot alkotva énekeltek.

A verseny magas színvonalát az előválogatás is meghatározta, a döntőbe jutott versenyzők kiemelkedő teljesítményt nyújtottak. Versenyzőink kitűnően szerepeltek. Mind a Rezeda népdalcsoport, mind pedig a Nefelejcs népdalcsoport Arany minősítést kapott.

Szeretettel gratulálunk a bátor kiállásért és a szép éneklésért!

Gábor Judit felkészítő tanítónő

Örökségünk - Kézdiszentkereszt - 2016 - A felvételt a kézdiszentkereszti Trefán Leonárd Általános Iskola tanulói és pedagógusai készítették.

Search

SEPSI CIMER       ©        Mike Web                MIKEWEB                      Flag Counter

Trefán Leonárd Általános Iskola

© All Rights Reserved

Sign in to your account